Avvisningar till Grekland stoppas

1:28 min

Sverige stoppar alla avvisningar av asylsökande till Grekland med omedelbar verkan. Skälet är den undermåliga behandlingen av de asylsökande.

Grekland klarar inte av de många ansökningarna, enligt Migrationsverket generaldirektör Dan Eliasson:

– Nu ser vi att systemet under de sista månaderna har imploderat och att man lägger allting på hög. Och då kommer människorna, som vi ser det, att få vänta orimligt länge för att få sin sak prövad. Och då känns det bättre att ställa in alla resor till Grekland och istället kanske fundera på om vi ska pröva dem här i Sverige.

Ett av skälen till att avvisningarna nu stoppas är att Europadomstolen för mänskliga rättigheter har uppmanat Migrationsverket att inte skicka tillbaka enskilda asylsökande till Grekland. Men också så väntar Migrationsverket på ett beslut från migrationsöverdomstolen.

Det beslutet kommer att bli vägledande framöver för hur asylsökande som först kommit till Grekland och sen till Sverige ska behandlas. I väntan på det beslutet så ställer alltså Migrationsverket in avvisningarna.

Migrationsverket har ännu inte bestämt om de asylsökande som nu får stanna i Sverige kommer att få sin sak prövad här, eller om man ska vänta på att situationen blir bättre i Grekland. Ett beslut om det kommer inom en vecka, enligt Dan Eliasson.

Röda Korset välkomnar dagens beslut, men de säger också att situationen för de asylsökande i Grekland har varit känd länge. Därför borde Migrationsverket ha agerat tidigare.

Eva Ulfvebrand är flyktingpolitisk sakkunnig på Röda Korset.

– Vi har väntat på det här länge och vi har försökt att få stopp på det här under lång tid. Så jag tycker att man hade kunna ta det här tidigare, säger hon.