Storstadssatsningen utvärderades

Malmö har genom den så kallade ”Storstadssatsningen” under flera år fått pengar av regeringen för att arbeta för ökad integration. På torsdagen möttes politiker och skolledare för att diskutera vad pengarna egentligen använts till.

1998 avsatte regeringen två miljarder kronor för att bryta segregeringen i det svenska samhället. Projektet kallas för ”Storstadssatsningen” och pengarna gick till olika projekt i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Malmö satsades pengarna främst på de stadsdelar som ansågs mest utsatta, det vill säga Hyllie, Fosie, Rosengård och Södra Innerstan.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Agneta Eriksson (s) tror att de satsningar som gjorts har gett ett gott resultat.

- Jag tror att det har gjort Malmö till en bättre stad genom att så många blivit engagerade. Till exempel har pedagoger och andra i skolan givits möjlighet att förverkliga en del av de idéer man haft, säger hon.

Men satsningen har också fått ta emot en del kritik, och Agneta Eriksson håller med om att det finns saker som borde ha gjorts bättre.

- Jag tycker att man låtit en del bra saker gå i graven, sådant som man borde sett till att hålla fast vid, säger Eriksson.

david.rasmusson@sr.se