Republikaner når avgörande framgångar

Republikanerna gick som väntat starkt framåt i kongressvalet i USA igår. Rösträkningen pågår fortfarande men det står redan klart att de kommer att ta över majoriteten i representanthuset.

De sista vallokalerna i Alaska har precis stängts, men resultaten är redan klara från stora delar av landet.

Republikanerna kommer att vinna åtminstone 50 nya platser i representanthuset. Det innebär att de får en majoritet, vilket är vad opinionsinstituten hade förutspått.

Däremot ser det inte ut som om de kommer att kunna ta över senaten. Där kommer sannolikt demokraterna även i fortsättningen att styra, men med en avsevärt mindre majoritet.

Republikanerna har gått fram brett, inte minst i traditionella industriområden i norra och mellersta USA.

Republikanerna har också knipit en rad nya guvernörsposter som man också röstade om igår.

Demokraterna har lyckats hålla ställningarna i västra USA, bland annat i Kalifornien, vilket har räddat dem från än djupare nederlag.

Valresultatet är framför allt en protest mot det ekonomiska läget och arbetslösheten. Demokraterna får bära skulden för att de inte har lyckats göra något åt det.

Republikanerna bars också fram av den konservativa teaparty-rörelsen.  Några av dess aktivister lyckades ta sig in i senaten, bland annat från Kentucky och Florida.

Resultatet innebär ett starkt underkännande av president Barack Obamas politik och frågan är nu hur han kommer att reagera.

Republikanen John Boehner, som nu blir ny talman i representanthuset, sa i en första kommentar att han är beredd att samarbeta med Obama, men bara om presidenten börjar lyssna till det amerikanska folket.