Halmstad

Hyresgästföreningen hyllar byggtävling

1:31 min

Hyresgästföreningen hyllar nu Halmstads kommunala fastighetsbolag, HFAB:s s byggsatsning där entreprenörerna bjuds in till en tävling.

Entreprenörerna tävlar om att erbjuda den bästa kvalitén på de 150 hyresrätterna till en fastställd summa.

En av jurymedlemmarna är Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman. Enligt henne är det väldigt ovanligt att man gör på det här sättet.

– Jag har aldrig hört talas om att man gör på det här sättet och det är därför som jag är med och det är därför som jag tror att det här är en bra metod, säger hon.

Vad betyder det här för hyresrättens framtid?

– Dels är Halmstad ett exempel på att man inser att man behöver bygga hyresrätter och att man också gör det. Så att det här är väl en del i det som kan stärka hyresrätten. Nämligen att man ser att det går att bygga hyresrätter till rimliga priser med bra kvalité.

Barbro Engman hänvisar till regeringsdeklarationen som innehåller punkter som går ut på att hyresrätten ska stärkas. Hon hoppas nu att Halmstads idé med tävlingar tas efter av andra städer. Särskilt eftersom det finns ett uppdämt behov att bygga.

– För det går inte att bygga till högre och högre priser och dessutom säga att vi ska försämra kvalitén. Det kommer inte att hålla på sikt.