marhlo mot marathon

Extreme Rune: "Jag är löpning"

13 min

Uthållighet och ett extraordinärt psyke har han - ultralöparen Rune Larsson. I den elfte delen av Martin Marhlos motionsserie avslöjar Rune sin löparfilosofi.

Rune Larsson springer lopp som är längre än marathon. Bland annat har han tre gånger vunnit det 24,6 mil långa grekiska storloppet Spartahlon. Han har nordiskt rekord i 24-timmarslöpning och svenskt rekord i 48-timmarslöpning - det rekordet lyder på drygt 37 mil.

Uthållighet och ett extraordinärt psyke har han - Rune Larsson. Men hela hans filosofi kan sammanfattas i två enkla regler:

– Regel nummer ett, träning ska vara så rolig som möjligt. Därför att ju roligare det är att träna desto mer kommer man att träna. Regel nummer två, att man alltid ska träna tillräckligt kort och tillräckligt sakta för att jag ska längta till att få träna i morgon också, säger Rune Larsson till Radiosporten.

Larsson berättar om den gången han tog tåget från Trollhättan där han bor till Ystad och sprang tillbaka de 42 milen. Det tog några dagar och han stannade och sov i gräset, badade i en sjö och köpte grillad kyckling.

– Dagen efter jag hade sprungit den sträckan - 42 mil - ville jag ut och springa. Alltså kan 42 mil vara tillräckligt kort. Om man bara hittar själens egensvängningstal och inte gör rovdrift på den, säger Larsson.

Hur ser du egentligen på din egen träning?

– Tränar jag eller springer jag. Tränar gör man ju för att nå ett syfte, springer gör jag för löpandets egens skull. Jag är löpning, känner jag ibland. Jag har inte tävlingsidrottat på länge, mentalt alltså, men jag springer så fort jag får en chans.

Så det är en mentalt inställning?

– Det är bara hur man ser på det. Jag springer kanske 10 mil i veckan, men jag tränar inte eftersom det inte finns något annat syfte än att det är roligt att springa.

Martin Marhlo
martin.marhlo@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se