rapport | konst

Konstkrabbor kan tolkas som protest i Shanghai

Den kända kinesiska konstnären Ai Weiweis studio i Shanghai ska rivas, en händelse som konstnären själv väljer att förvandla till ett jippo, med udden riktad mot myndigheterna.

– Jag gör bara intervjuer, jag har ingen tid för konst, sa konstnären Ai Weiwei när jag efter en timmes väntan fick träffa honom i hans studio i Peking förra året för att intervjua honom om hans engagemang för jordbävningsoffren i skolorna i Sichuan.

Ai Weiwei är känd för att förvandla det han rör vid till konstinstallationer i jätteformat, och på senare år har han blivit känd för att engagera sig i människorättsfrågor och utmana det politiska etablissemanget.

När nu hans studio i Shanghai ska rivas av myndigheterna slår han på stort och bjuder allmänheten på en uppmärksammad krabbfest. 10 000 flodkrabbor utlovas.

De är inte bara en dyr säsongsdelikatess, själva ordet flodkrabba låter dessutom väldigt likt ett ord som betyder harmonisk.

Att harmonieras är ett populärt slangyttryck för att censureras. Och Ai Weiwei låter sig inte harmoniseras utan att skapa ännu mer uppmärksamhet.

Det kanske inte de lokala myndigheterna hade räknat med när de bjöd in stjärnkonstnären att bygga en studio i Shanghais konstdistrikt.

Hanna Sahlberg
För Kulturnytt i Peking