Borlänge

76-åring som yxhögg dotter söker nåd

1:06 min

Den 76-åriga kvinna från en ort i Borlänge, som dömts till fängelse för att ha slagit sin dotter i huvudet med en yxa, söker nåd hos regeringen. Försvarsadokaten skriver i nådeansökan att fängelsestraffet kan riskera kvinnas liv.

Den 76-åriga kvinnan åtalades för försök till dråp, men Falu tingsrätt ansåg att det fanns förmildrande omständigheter och dömde henne till nio månaders fängelse för grov misshandel.

Svea hovrätt sänkte sedan fängelsestraffet till ett halvår. Hovrätten ansåg att kvinnan befann sig i en förtvivlad situation på grund av dotterns kroniska värk. Det gjorde att mammans förmåga att kontrollera sitt handlande var svårt nedsatt.

Den 76-åriga kvinnan, som själv har sviktande hälsa, har ansökt om att få avtjäna sitt straff i hemmet med fotboja. Det sa Länsrätten i Falun ja till, men däremot blev det nej i Kammarrrätten.

Nu har kvinnan alltså ansökt om nåd hos regeringen.

Modern och dottern är ömsesidigt mycket beroende av varandra, såväl fysiskt som psykiskt och ekonomiskt, hävdar försvarsadvokaten.

Om fängelsestaffet verkställs, skulle det innebära en så stark oro hos kvinnan för den övergivna dottern att den kan vara livshotande, menar advokaten.

Dalanytt
dalanytt@sr.se