Grekland stoppar all utrikespost

2:03 min

All utrikespost har stoppats i Grekland efter vågen av brevbomber som skickat till ambassader, regeringar och internationella institutioner. I måndags greps två misstänkta män i Aten med kopplingar till extremvänstern.

Mikailiz Kirjakivis, journalist i Aten, säger att det är oklart vad syftet med brevbomberna är.

– Det är små grupper som finns i utkanten av det politiska systemet som agerar på det här sättet. Tänk på att de är mellan 22 och 26 år, de är inte äldre.

Vad är deras politiska syften?

– Det är det man undrar här också, säger Mikailiz Kirjakivis.

I går upptäcktes en brevbomb vid förbundskansler Angela Merkels kansli i Berlin, skickat från Aten.

Sen i måndags har brevbomber också skickats till 5 olika ambassader i Aten. Andra sprängladdningar har stoppats innan de nått sina adressater, det handlar om paket till den italienska premiärministern Silvio Berlusconi, till Frankrikes president Nicolas Sarkozy, till Europol i Nederländerna och den Europeiska unionens domstol i Luxemburg.

Vänsterextremister som motsätter sig den grekiska regeringens åtstramningsprogram tros ligga bakom dåden. Två personer har hittills gripits, en av dem med kopplingar till terroristgruppen Eldcellens konspiration som formades vid 2008 års kravaller i Aten. Grekisk polis har efterlyst ytterligare fem personer.

Sprängladdningarna i paketen har varit små och ingen har hittills skadats allvarligt. Men all utrikespost är stoppad under 48 timmar för att polisen ska kunna undersöka alla försändelser.

Greklands premiärminister Giorgios Papandreou har i ett uttalande sagt att han ”kommer vara skoningslös mot dem som genom terroristhandlingar försöker rucka på det sociala lugnet och skada landets anseende utomlands".