Superettan

Avstängd Berger anmäler Degerfors

Han skrev på för ÖSK och skulle gå över till nästa säsong. Då stängde Degerfors av honom. Nu slår Emil Berger tillbaka.

Fotbollsspelaren Emil Berger anmäler Degerfors för kontraktsbrott till förbundets skiljenämnd. Klubben stängde av honom från spel efter att han i somras blivit klar för Örebro SK till nästa säsong.

Enligt Magnus Erlingmark på Spelarföreningen kan domen få stor betydelse eftersom det är första gången ett sådant här fall tas upp i skiljenämnden.

– Vi hoppas givetvis att de ska bifalla vår önskan att det inte är okéj att stänga av spelare. Framför allt vill vi ha en klar linje och veta vad förbundets skiljenämnd tycker om det här.

Degerfors ordförande Jan-Ove Beckman är säker på sin sak.

– Det finns ingenting att döma. Det finns inget kontrakt som säger att vi måste ta ut en spelare till match. När vi inte längre kan använda en spelare i fortsatt seriespel kommande säsonger så väljer vi naturligtvis att spela in nya spelare.

Beckman poängterar också att Emil Berger fått lön under hela perioden. Men det är inte inom ekonomin som det principiella problemet ligger ur spelarsynvinkel, menar Magnus Erlingmark.

– De kan ju inte utöva sitt arbete, de får inte möjlighet att jobba.

Erlingmark säger att Spelarföreningen har tagit upp den här frågan med klubbarna och Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, flera gånger.

SEF:s ordförande Tommy Theorin säger till Radiosporten att om klubbar har en policy att stänga av spelare som inte förlänger sina kontrakt – som exempelvis Walid Atta i AIK – eller spelare som har gjort klart med en annan förening – som Emil Berger – då ligger det principbeslutet hos den enskilda klubben.

Theorin säger också att man naturligtvis avvaktar den kommande domen i Bergerfallet för att se hur praxis kommer att se ut framöver.

Någon förändring blir det antagligen bara om skiljenämnden bifaller Berger och Spelarföreningens anmälan. Men även om så inte sker tänker Erlingmark sprida budskapet att vissa klubbar stänger av spelare - så att man vet det innan man skriver på ett kontrakt.

– En sådan klubb kanske måste betala lite extra för att få till sig spelare.

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se