Nyheter

Dement pappa kidnappades och lurades på pengar

5:11 min

72-åriga Ove Jacobsson trodde att han hade fått nya kompisar och följde med de på fest i Stockholm.

Men kompisarna lät honom inte åka hem. Istället lyckades man få Ove, som är dement, att tömma sina bankkonton och teckna lån för att ge "de nya kompisarna" pengar.

Ove är pappa till Anders Jacobsson, författare till bland annat böckerna om Sune och Bert. I P4 Extra berättar Anders om hur det gick till när hans pappa lurades på pengar.

Den 10 augusti försvann Anders 72 årige pappa som är senildement.

Han hade sagt att han varit på fest i Stockholm under helgen, men eftersom familjen kände till hans hälsotillstånd trodde de först bara att han yrade.

-Vi kollade med ett hotell han sa att han bott på, men när de sa att han inte varit där så då släppte vi det, säger Anders till P4 Extra.

Pappan fick efterlysas av polisen

När Anders pappa inte hörde av sig på ett par dagar åkte Anders dit och fick av två grannar berättat att han åkt iväg med två romer.

Det slutade med att familjen fick efterlysa Ove och tillsist så hittade polisen bilen när de såg den busköra på Ekerövägen.

-Först var Ove oförstående och tyckte att de han umgåtts med var hans nya kompisar.

Drogades och lurades på stora summor pengar

Men så småningom kom det fram fler och fler bitar i historien. Det gjordes ett drogtest och det visade sig att han var drogad men minst sex olika narkotikapreparat.

Ove hade bland annat gått in på Forex och tagit ett lån på 100 000 kronor som han sedan skulle ha gett till sina så kallade nya vänner.

-När han började inse vad som hänt fick han dödslängtan och mådde fruktansvärt dåligt. Samtidigt som han var oerhört kränkt var han ju också under ofrivillig avgiftning från sex olika narkotikapreparat.

Ove flyttades till ett hem efter händelsen eftersom ingen visste om de som utnyttjat honom hade tagit kopior på hans nycklar eller liknande.

-Det är så cynisk, vidrigt. Att utsätta en äldre man, säger Anders som är Oves son till Lotte Nord i P4 Extra.

Ove fick panikflytta till ett hem i Karlskoga kommun.

-Sedan åkte vi hem till honom. Och då säger grannen att för fem minuter sedan var samma par där som vid tillfället då han försvann.