Nordic Capital riskerar skattesmäll

1:34 min

Ägarna till riskkapitalbolaget Nordic Capital hotas av en rejäl skattesmäll. Och detta skulle även kunna gälla flera andra riskkapital, det menar såväl Skatteverket som Nordic Capital själva.

Det är beskattning av vinstutdelning till bolagets 12 delägare, så kallad "carried interest", som frågan gäller. Delägarna har hittills valt att redovisa utdelningen som inkomst av kapital, som i Nordic Capitals fall ger en skattesats så låg som 25 procent.

Men enligt tidningen Dagens Industri överväger nu Skatteverket att upptaxera den tidigare utdelningen till vanlig inkomst av tjänst, vilket skulle innebära en skattesmäll i miljardklassen för Nordic Capitals ägare.

Nordic Capital har därför lobbat hos regeringen för att få lagar som gör att riskkapitalbolag även i fortsättningen ska få låg skatt vid vinstdelningar.

Göran Haglund, som är analytiker på utlandsskattekontoret i Stockholm vill inte kommentera det enskilda fallet Nordic Capital, men menar att en eventuell upptaxering även skulle kunna påverka flera riskkapitalbolag.

Även på Nordic Capital menar man att Skatteverkets utredning kan påverka andra bolag. Förra veckan uppvaktade man finansminister Anders Borgs statssekreterare Hans Lindberg för att varna för Skatteverkets process.