Statoil föll på börsen trots miljardvinst

1:30 min

Statoil, gjorde en vinst på 35,3 miljarder norska kronor det tredje kvartalet. Både vinst och omsättning blev bättre än prognoserna men aktien föll ändå på Oslobörsen efter rapporten.

Det är norska oljegiganten Statoil som gjorde en vinst på 35,3 miljarder starka norska kronor, vilket motsvarar över 40 miljarder svenska kronor mätt i dagens kurs. Mätt i vinst och omsättning och börsvärde är Statoil störst i Norden.

Både vinst och omsättning blev bättre än prognoserna men aktien föll ändå på Oslobörsen efter rapporten.

Trots att Statoil fortsätter att investera stort och beräknas nå nästan 100-miljardersstrecket i år, så skriver bolaget ner sin prognos för produktionen för i år med 19 procent, vilket bidrog till kurspressen, och tror att produktionen troligen blir oförändrad 2011 men sedan beräknas den öka till över två miljoner fat olja per dag år 2012.

Tidigare har oljegiganterna Exxon och Shell redovisat mångmiljardvinster och till och med katastrofdrabbade BP gjorde vinst det senaste kvartalet. Efterfrågan på energi ökar igen när konjunkturen vänder upp och priserna är också på väg upp.

Senare i dag kommer ett räntebeslut från den amerikanska centralbanken och en oförändrad ränta vilket dom flesta väntar sig, ger troligen fortsatt svag dollar och då kan råoljepriset fortsätta uppåt.

I dag har priset på Nordsjöoljan, av brentkvalitet, gått över 85 dollar per fat.

Även uttalanden från den saudiarabiske oljeministern Ali Naimi har satt fart på oljepriset. Enligt ministern borde oljan handlas i ett intervall mellan 70 och 90 dollar per fat och inte som tidigare mellan 70 och 80 dollar.