Göteborg

Polisen bekräftar misstag om gripande

2:12 min

En av de män som greps av polisens insatsstyrka i Göteborg i helgen var aldrig misstänkt för brott. Mannen har vittnat om att gripandet var brutalt, och nu är det viktigt att saken utreds, säger Erik Nord, chef för länsordningspolisen i Västra Götaland.

– Det är viktigt, inte minst mot bakgrund av att den personen som inte var brottsmisstänkt, men som blev delgiven misstanke, känner sig kränkt över det sättet han blev behandlad på. Sedan gäller det att ta reda på vad som skedde och vad som gick fel i vår interna kommunikation. Så vitt jag förstår är det störst möjlighet att felet helt och hållet ligger inom polismyndigheten i Västra Götaland.

Hur allvarligt ser du på det här?

– Det är klart att det är allvarligt, men man ska samtidigt komma ihåg att insatsen påskyndades av vi i det läget stod inför vad vi upplevde var ett hot om ett förestående terrorbrott.

Det var i lördags morse som polisen i Göteborg grep flera personer med anledning av hotet om ett attentat i centrala Göteborg.

Alla är nu släppta, även om tre fortfarande är misstänkta, och flera av dem har vittnat om att gripandena var brutala. En av männen berättade i Ekot hur polisens stormade hans hem, och han fick sitta naken inför sina barn med vapen riktade mot sig.

Nu visar det sig alltså att den mannen aldrig var misstänkt, utan bara skulle höras som vittne. Polisens agerande i fallet kommer nu att granskas av åklagare.

Och det här kan påverka förtroendet för polisen, säger Patrik Peter, pressekreterare på säkerhetspolisen, som också var inblandade i utredningen när gripandena skedde.

– Självfallet finns en risk att det här påverkar allmänhetens förtroende för polisen i stort. Nu är det så att den här insatsen leddes av polisen i Västra Götaland och det är nu en fråga för en intern utredning. Så exakt vad som skedde i det här fallet, det får den interna utredningen ta reda på, säger Patrik Peter.