Reinfeldt oroas över EU-sanktionerna

1:37 min

Det system EU håller på att utarbeta för att straffa EU-länder som som missköter sin ekonomi kan bli för lätt att kringgå. Statsminister Fredrik Reinfeldt uttrycker en klar oro för att sanktionerna kan bli svåra att använda.

– Det är klart om man inte använder det som ska skapa ordning i offentliga finanser, då är det svårt att få ordning och reda. Och det är klart att vår invändning är att vi är oroade för att det är nytt system, som dessutom är svårt att få på plats, som öppnar för att det inte används när det behövs.

Angela Merkel, den tyska förbundskanslern, gjorde ett uttalande på toppmötet där hon kallade sanktionerna för kvasi-automatiska. Det låter inte så allvarligt, tycker jag, vad tycker du?

– Det är ett uttryck för den tidigare tyska positionen, som ju Sverige var en del med en del andra länder, och som hävdade just automatiska sanktioner.

Reinfeldt uttryckte oron över sanktionerna efter riksdagsdebatten i dag. Och det är ännu tydligare att Sverige fruktar ett system där euroländer som missköter sin ekonomi, genom att samla en majoritet kan om inte slippa så i alla fall skjuta upp ett hot om att få betala böter.

På toppmötet förra veckan i Bryssel förberedde också EU det kommande G20-mötet i Seoul. Dit kommer EU med en rad förslag på detaljerade regler för ekonomisk styrning.

Vad kommer då detta att ge för avtryck på G20-mötet?

– Även där så är det ju stabilitetsskapande åtgäder, avgifter kommer att nämnas. Europa för fram andra idéer, här pratas om transanktionsskatter och liknande, det brukar avfärdas av andra delar av världen. Så diskussioner kommer säkert att föras, men det är oklart om det kommer att gå att gå vidare i någon av de här delarna, säger Reinfeldt.