Krig hotar på allvar i Västsahara

2:10 min

Alltfler varnar nu för att krig kan bryta ut i Afrikas sista koloni, Västsahara. En proteströrelse pågår där nu med över 20 000 västsaharier som rest tältläger i en demonstration mot levnadsförhållandena under ockupationsmakten Marocko.

Familj efter familj ansluter sig till protesten och rader av tält står nu i öknen utanför den västsahariska staden Laayoune och andra städer.

Protesterna gäller de politiska och sociala förhållandena efter Marockos mer än 30 år långa ockupation, en på många sätt bortglömd och osynlig konflikt.

Demonstrationen är den största på mycket länge och i takt med att den växer hårdnar Marockos motdrag.

Marockanska poliser och militärer har slagit en ring runt lägren, vaktar med arméhelikoptrar, förhindrar mat-, vatten- och medicinlevernaser och öppnade nyligen eld. En 14-årig västsaharisk pojke sköts till döds och flera har skadats.

Cecilia Asklöf vid Internationella Juristkommissionen följer utvecklingen. Hon kallar västsahariernas demonstration nu för en revolution och är mycket bekymrad.

– Jag tror att västsaharierna har nått vägs ände med sin icke-våldsstrategi. Jag tror att de känner så själva i alla fall. Jag tror att om inte världssamfundet och EU tar sitt ansvar i den här delen att det faktiskt kan bli krig, säger Cecilia Asklöf.

Flera organisationer är oroliga för att motståndsrörelsen Polisario ska ta till vapen igen, vilket den diskuterar. Sen 1991 råder vapenvila.

Ständigt kommer människorättsorganisationer med kritik mot Marocko för diskriminering, tortyr och fängslanden av västsaharier.

FN har inte lyckats lösa den långvariga konflikten och EU får kritik för handels- och fiskeöverenskommelser med Marocko där Västsaharas naturresurser ingår.

Det borde inte gå att blunda längre nu, anser Internationella Juristkommissionen.

– Den här laissez faire-mentaliteten som faktiskt har rått från både EU:s och FN:s sida borde bli svårare att upprätthålla, tycker man, när det händer sådana här saker, säger Cecilia Asklöf.

Nästa vecka är det meningen att FN ska leda samtal mellan Polisario och Marocko om Västsaharas framtid.