Polisen vill ha skyddsglasögon

1:37 min

Polisen i Västmanland vill ha skyddsglasögon mot grön laser. Vid fem olika tillfällen under året har poliser belysts med grön laser, något som i värsta fall kan göra dem blinda.

Per Ågren, operativ chef vid polisen i Västmanland, ser allvarligt på det som hänt.

– Jo, det är klart att det här är ett bekymmer som kan få stora konsekvenser om man använder lasern på fel sätt, säger han. Jag vädjar om eftertanke hos de som använder lasern på ett felaktigt sätt.

Att använda grön laser som ett vapen mot poliser har blivit allt vanligare runt om i landet och polisen kräver att grön laser ska klassas som ett vapen. Det är det inte idag och lasern kan lätt beställas på internet.

Det senaste året har polisen i Västmanland attackerats vid fem olika tillfällen, senast i Arboga i helgen.

Även bilister, busschaufförer och piloter har drabbats.

Vid flera tillfällen har något lyst mot stora passagerarplan på väg in för landning på Västerås flygplats, något som kunnat få katastrofala följder om piloten skadat ögonen.

Nu förs diskussioner med rikspolisstyrelsen om hur snabbt och till vilken kostnad polisen i Västmanland kan få skyddsglasögon.

– Vi måste titta på kostnaden, men självklart ska vi utrusta oss med det vi behöver för att klara en rimlig arbetsmiljö. Vi ska inte riskera att bli blinda på jobbet, säger Per Ågren.

– Helt klart behöver vi ha det här ute i verksamheten, vi diskuterar att ha skyddsglasögon i varje bil.