FILDELNING

"Vi behöver nya fildelningslagar"

1:43 min

Trots lagliga tjänster, en fällande dom mot The pirate bay i tingsrätten och Ipred så ökar fildelningen, som vi berättade förra veckan.

Och förutom fildelningslagen Ipred behöver Sverige titta på länder som Frankrike som kommit längre i kampen för kulturarbetare. Det säger Henrik Pontén på Antipiratbyrån, som vill ha nya lagar.

Är det här ett bra eller dåligt förslag? Kommentera!

– Vi har ju inte ett enda fall där lagen tillämpats fullt ut, så det är ofrånkomligt att effekten klingar av efter hand. Men det visar på behovet av en lag, och att lagen i sig har en väldigt kraftig effekt, säger Henrik Pontén.

I Frankrike har myndigheten Hadopi som uppgift att skicka brev till misstänkta nätpirater som laddar film bland annat.

Och det är något som Antipiratbyrån tycker Sverige också ska titta på.

– Det går i stort sett ut på att den som bryter mot lagen, i stället för att det blir rättslig process som här i Sverige, får ett informationsbrev hem där den som bryter mot lagen uppmanas att upphöra med det. Det har visat sig vara oerhört effektivt.

Är det här något som du tycker att Sverige bör ta efter?

– Ja, det tycker jag absolut. Som det ser ut i Sverige i dag måste vi ju stämma de här personerna och inleda en dyr rättslig process. Då är det ju oerhört mycket bättre för alla inblandade att det skickas ett brev.

Även musikbranschen tycker att något måste hända och ser som främsta mål att få nätleverantörerna att börja samarbeta för att få fast nätpirater säger Ludvig Werner som är VD för Ifpi Svenska gruppen.

– Det är fortfarande ganska svårt att konkurrera med gratis. Så ska vi få fart på den sysselsättningen, de entreprenörerna, de intäkterna och det skyddet för de rättighetsägare vi pratar om, krävs ett samarbete eller en lagstiftning som inkluderar internetoperatörerna.