JOKKMOKK

Laponiautställning med människan i fokus

Kronprinsessan inviger idag utställningen om världsarvet Laponia på Ájtte fjäll- och samemuseum. Utställningen visar inte enbart vackra naturbilder utan lyfter också fram samerna som länge levt i området.

– Förhoppningsvis blir det så att Laponia inte bara är blommor, rovdjur och vackra vyer, utan också att vardagen för människorna som verkar i Laponia lyfts fram, säger John Erling Utsi som har gjort intervjuer till utställningen.

Rösterna som hörs ger olika perspektiv. De är renskötare, turister, barn och vuxna som ger sin bild av att vistas i världsarvet.

– Det är en del av idén, att visa att Laponia betyder olika saker för olika människor, säger Marie Björlund projektledare för informationssatsningen om Laponia.

Bertil Pittja, renägare som verkar i Laponia har från början varit involverad i skapandet av världsarvet Laponia, han känner sig nöjd med utställningen på Ájtte.

– Den är unik eftersom det är de som finns i området berättar om Laponia, det är ny information som når fram till dem som vandrar i området, säger Bertil Pittja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio