Kontrovers kring kungaboken

7:13 min

Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken heter en ny bok som kommer ut snart och är skriven av Thomas Sjöberg (med hjälp av Deane Raucher och Tove Meyer). Vi vet ju inte hur boken är eftersom den inte har kommit ut än, men den har redan fått mycket publicitet.

Orsaken till detta är - förutom då att den tar upp saker du inte visste om kungen - att en medarbetare på en annan redaktion här på SR sparkades för att hon jobbat med boken. Boken ska visa "de okända sidorna av kungen" och bygger bland annat på intervjuer med en massa människor som har jobbat nära kungafamiljen, livvakter, anställda vid hovet, befäl och andra. 

- Kungen har ju säkert fått möjlighet att uttala sig i boken men tackat nej, då har författaren bestämt sig för att lösa det så här, att skriva en närgången biografi om en person som lever genom att intervjua andra om den. Är det moraliskt förkastligt eller bara bra?  
- Allt som kungafamiljen ställer upp på själva känns ju rätt så regisserat och lamt, borde de gå ut med grejer istället för att mörka allt hela tiden?
-I mediavärlden florerar ju ständigt en massa rykten om kungafamiljen, alla vet att kungen röker osv, men det är otroligt sällan nån skriver nåt, varför är kungafamiljen en sån het potatis? 
- Är kungaboken ett tecken på att vi går mot en hårdare kändisjournalistik?