USA har övervakat norrmän i många år

En amerikansk underrättelsegrupp har sedan länge systematiskt övervakat norrmän. Gruppen, Surveillance Detection Unit, SDU, har opererat från lokaler nära USA:s ambassad i Oslo.

Enligt norska TV2 ska uppgifter om flera hundra norrmän ha lagrats i en databas.

Amerikanska UD bekräftar att man har en SDU-enhet i Norge och att uppgifter lagras i databasen.

Övervakningen sker enligt amerikanerna för att förhindra terrordåd mot USA:s ambassader.

Flera av gruppens medlemmar uppges tidigare ha arbetat i den norska polisen.

Norska UD och justitieministern förnekar kännedom om övervakningen.

Justitiedepartementet har inlett en utredning för att ta reda på om det finns någon form av godkännande av aktiviteterna, som kan strida mot norsk lag.

Den amerikanska ambassaden i Oslo vill inte svara direkt på frågan om den påstådda övervakningen av norrmän.

Tim Moore, talesman för ambassaden, säger till NRK att man är villig att tala med norska myndigheter, men vill inte lämna några ytterligare detaljer.

– Norge är en vän och allierad, så vi är beredda på att jobba intensivt för att svara på frågorna de måste ha om detta, eller vilka andra ämnen som helst, säger han.

Moore vill inte svara på om verksamheten godkänts av norska myndigheter.

Redan i onsdags kväll när norska medier började skriva om saken kallade norska UD USA:s chargé d'affaires i Oslo till möte.

"UD bad om information om hur norska myndigheter informerats om verksamheten och vad den går ut på", heter det i ett pressmeddelande.

Men enligt UD svarade den amerikanske diplomaten inte särskilt uttömmande på UD:s frågor.

Både högerpartiet Höyre och Kristelig folkeparti kräver nu besked av statsminister Jens Stoltenberg om och i så fall hur Norge informerats om övervakningen.

En drivmina som vi ännu inte vet så mycket om. Så kommenterar Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, uppgifterna från Norge.

– Om detta är en verksamhet som bedrivits i Norge och med som det verkar relativt stor omfattning så förefaller det relativt sannolikt att den bedrivits också i andra nordiska länder.

En USA-övervakning i Sverige är trolig, anser Agrell.

– Med tanke på att Sverige och Norge har en utomordentligt porös gräns utan gränskontroll så kan man ju inte bedriva en verksamhet i Norge för att spana efter säkerhetshot om man inte samtidigt har koll på personer och organisationer i Sverige, sammanfattar Agrell som anser att det är den svenska regeringens uppgift att nu få klarhet i om USA bedriver övervakning här.

– Det är också viktigt att reda ut i vilka former den sker och vilken myndighet som eventuellt har godkänt den.

En talesman för justitieminister Beatrice Ask betecknar för TT frågan om en eventuell amerikansk övervakning som en "polisiär fråga".

Agrell kommenterar:
– Det är som att gömma sig under köksbordet eller att påstå att Säpos åsiktsregistrering under 1960-talet var en polisiär och inte en politisk fråga.

TT