Jag misstänker att min tjej flirtar med sitt ex

Hej!

Jag behöver en synpunkt angående vad jag borde göra eller tänka när det gäller mig och min flickvän!

Nu är det så här att vi har haft det lite struligt på senaste tiden. Hon har stressat över sina studier och jag har inte alltid gillat det! Hennes studier ska såklart komma i första hand och jag i andra hand, har jag sagt. Men nu är det så att jag har kommit i sjunde hand, efter sömn, efter hennes egna intressen och mycket mer. Hon tycker att jag inte har stöttat henne ordentligt men jag tycker inte om när någon stressar så mycket som hon har gjort. Visst! Det är en dålig egenskap, men jag försöker hjälpa henne.

Nu kommer vi till det verkliga problemet. Under den här tiden har hon börjat ta kontakt med sitt ex som hon har känt i 9 år och till och med träffat honom under våran turbulenta tid. Ska också säga att det var en "badträff" och ingen "fikaträff", konstigt?! Detta hade varit okej från min sida om han nu inte för 2 år sedan sa till henne att deras tid var den mest underbara i hans liv. Min flickvän tog det som en klackspark och sa till mig att "det var väl kul för honom". Jag blir såklart mycket svartsjuk varje gång dom hörs efter det! Men jag har varit lugn tills nu, då jag har läst hennes sms, vilket är helt förbjudet, men måste göras om man misstänker nåt. Hon har tagit kontakt med honom på olika sätt och till och med frågat om det "pirrat" efter deras träff. Hon har gått hem en lördagskväll från krogen för att prata med honom och skyllt på att hon var trött, osv. Jag har frågat henne lite försiktigt om vad hon känner och tycker om honom fortfarande. Med grund för dessa sms utan att säga att jag har läst dessa. Hon nekar att hon har frågat det och att hon verkligen var trött.

Jag vet att hon ljuger! Vi har varit tillsammans i 3 år och jag vill inte släppa det. Hon har ändrat sig, på senaste tiden, till det bättre men jag känner mig sårad efter vad jag har läst. Men jag kan inte säga till henne att jag har snokat. Hur ska jag konfrontera henne? Vad ska jag göra? Göra slut eller förlåta och gå vidare?

Tack på förhand/ Mvh Fundersam

Hej Fundersam.

Er relation verkar kantas av misstänksamhet, behov som inte är uppfyllda, svartsjuka och brist på kommunikation. Du upplever att din flickvän stresssar och hon upplever att du inte stöttar henne. Båda två känner sig förbisedda och bristen på närhet kan ha lett till att din svartsjuka har tagit överhand. Svartsjukan kan uppstå när du blir osäker på er relation. Du är rädd att förlora det ni har och känner att du får kontroll över vad din flickvän har för sig genom att läsa hennes sms. Du kanske får tankar och föreställningar om att din flickvän kommer välja att vara med sitt ex igen. Nu känner du dig bortvald.

Båda två verkar ha känslan att vara bortvald och inte utvald. Närhet handlar inte bara om fysisk närvaro utan också att kunna dela känslor och funderingar med någon. När du upplever att din flickvän inte tar dig på allvar förstärks din svartsjuka. När du kontrollerar din tjej kanske det känns som att din rädsla för att bli lämnad minskar, men det väcks samtidigt negativa känslor hos henne. Detta i sig kan göra att du blir lämnad. Att rota i din flickväns mobil är inte bra för dig själv. Det leder bland annat till att du förmodligen misstolkar hennes sms, och din flickvän undrar varför du tjatar om hennes ex hela tiden (eftersom hon inte vet att du läst och tolkat hennes sms).

Oavsett om det är misstolkningar från din sida eller saker som hänt mellan henne och hennes ex, är det ohållbart att gå runt med denna misstänksamhet. Antingen konfronterar du och lägger fram vad du har tolkat av sms:en eller så får du helt enkelt bryta beteendet med att kontrollera henne och tillsammans försöka arbeta på er relation. Nu har du trots allt gått över spärren och gjort det du säger är förbjudet: läst hennes sms. På sikt måste du ta tag i din svartsjuka om relationen ska må bra.

Du skriver och frågar om du ska göra slut eller förlåta något som finns antingen i din hjärna eller som faktiskt skett. Det är bara din flickvän som vet vad som verkligen har hänt eller inte hänt. Om det har flirtats kanske din tjej saknar något i er relation, som hon hade i den tidigare relationen och därför haft kontakt med honom. Om du berättar att du gått in på hennes mobil, vet du inte hur hon reagerar. Det blir en svår fråga om tillit. Din flickvän har kanske flirtat med hennes ex (och frågat om det pirrat efter deras träff), och i så fall måste du sätta gränser och prata med henne om hur du vill ha er relation. Ett samtal kan leda till att ni båda vill förändra relationen så att ni kan finnas där för varandra.

Lycka till!

Varma hälsningar, Robert.