Gränna

Här är metallen guld värd

1:14 min

En riktig guldgruva - fast utan guld. Norra kärr strax söder om länsgränsen gömmer mängder av intressanta metaller och nu tas ett steg mot brytning.

Företaget Tasmet metals, som tidigare letat efter intressanta metaller i marken i Norra kärr utanför Gränna i Jönköpings län, har ansökt hos länsstyrelsen om att få fortsätta provborra efter metaller under vintern.

– Norra kärr är väl förmodligen det ställe i Sverige där vi har störst volym och högst koncentration av de här metallerna, säger Magnus Leijd som är geolog på Tasmet metals.

Det handlar om sällsynta jordartsmetaller som idag främst bryts i Kina. De används inom vad man kallar för ny grön teknik - det vill säga elmotorer, solceller och andra saker som kan göra vårt samhälle lite mer miljövänligt.

Magnus Leijd förklarar att resultatet av de senaste borrningarna gör att man nu vill fortsätta provborra efter metallerna.

När kan det bli aktuellt att ansöka om att få börja bryta metallerna?

– Det kommer att ta ganska lång tid innan vi vet om vi kommer att gå vidare med någon ansökning om någon bearbetningskonstruktion. Efter de här borrningarna vi ansökt om att få göra i vinter vet vi mera men det krävs ganska detaljerade studier av mineralerna och hur de här metallerna förekommer i berggrunden. Det kan nog ta ytterligare något halvår.