Ljungby

Ljus i mörkret mot depression

Ljusterapi på Ljungby lasarett är en behandling som har blivit allt vanligare mot höst- och vinterdepressioner de senaste åren. I veckan startade höstens första behandling i länet.

Rummet som är anpassat för ljusterapi på Ljungby lasarett, är vitt till den grad att du får kisa till en början och som patient får du dessutom själv linda in dig i ett lakan för att ingen annan färg ska störa under behandlingen.

– Behandlingen är ju själva ljuset, jag som sjuksköterska har ingen roll i det här. Inne i rummet får du sedan göra vad du vill, förutom att blunda eftersom det är via ögonen ljuset går in, säger Katarina Thaung som är sjuksköterska på vårdenhet 11 på Ljungby lasarett.

Billig och enkel metod
Att metoden blivit allt vanligare på Ljungby lasarett är för att den visat sig ge goda resultat samtidigt som den är billig och enkel, menar Katarina Thaung.

– Det styrs mycket av hur sommaren har varit. Har det varit en fin sommar så brukar det oftast inte vara lika stor efterfrågan. En regnig vår och sommar gör att vi får mer tillströmning hit.

Flest kvinnor som hör av sig
Patienterna är främst vuxna, men även barn i vissa fall.

– Det är övervägande kvinnor som hör av sig, men det är fler män som har de bekymmerna tror jag. Men det kanske är så att män inte söker denna typen av vård i samma utsträckning som kvinnor.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se