Iran släpper fängslad svensk

1:43 min

Den svenske medarbetare vid kosmetikaföretaget Oriflame, som suttit fängslad i Iran efter flera gripanden i slutet av augusti, har släppts mot borgen och har fått lämna Iran. Det bekräftar UD för Ekot.

Därmed är fyra av dem fem frihetsberövade släppta, säger Oriflames informationsansvarige Patrick Linzenbold.

– Vi är väldigt glada för att fyra av fem är släppta. Men vi har fortfarande en person kvar som är frihetsberövad. Vi jobbar stenhårt på att lösa den frågan. För vår del är processen inte avgjord fullt ut förrän alla är ute ur fängelse, säger han.

Det var den 23 augusti i år som beskedet kom att bolagets kontor i Teheran stängts och att tre av bolagets anställda samt två säljkonsulter frihetsberövats. Tre av dem friades på ett tidigare stadium.

Den man som under gårdagen släpptes mot borgen, och sedan fått lämna Iran, är landets försäljningschef. Han är både svensk och iransk medborgare. Därför har även Sveriges ambassad och svenska UD varit inkopplade i ärendet.

Irans underrättelseminister har tidigare anklagat det svenska kosmetikaföretaget för att försöka skada Irans säkerhet, enligt statlig iransk tv.

Tidigare uppgifter har också talat om att han anklagats för att ha etablerat och tjänat pengar på pyramidspel. Men informationen är fortfarande oklar, säger Patrick Linzenbold.

– Vi har fortfarande inte några formella anklagelser på bordet. Det har vi inte haft från början heller.

Arbetet fortsätter nu med att få den femte medarbetaren, som har iranskt medborgarskap, fri.

– Vi jobbar vidare med de spår som vi har använt tidigare. Vi har också märkt att processen försvåras något av att media skriver mycket om det här. Av den anledningen tänker vi inte kommentera detaljer i den pågående processen tills det är helt färdigt, säger Patrick Linzenbold, informationschef på Oriflame.