Många tips om väskryckare efter "Efterlyst"

Igår togs de många väskryckningarna som drabbat äldre kvinnor i Västerås upp i TV 3:s program "Efterlyst". Polisen i Västerås fick in många tips efter programmet.

Inslaget i Efterlyst gav många tips, och tillsammans med polisens spaningsarbete läggar man nu ett pussel av alla uppgifter som kommit in.

Sedan den 11 oktober har 16 väskryckningar ägt rum i Västerås. Samtliga har drabbat äldre kvinnor och de har skett mitt på dagen. Polisen tror att 13 av dem har utförts av samma person eftersom de har samma tillvägagångssätt.

Enligt spaningsledare Anders Pommer ser polisen mycket allvarligt på det som hänt, eftersom kvinnorna är svaga och försvarslösa och minsta lilla knuff kan orsaka stor skada.

Flera av de 16 kvinnor som utsatts för väskryckningar mår mycket dåligt av det som hänt. De är rädda och vågar inte gå ut.

Polisen betraktar väskryckningarna som en särskild händelse, vilket innebär att brotten är prioriterade. Mellan 30 och 35 poliser arbetar med att lösa fallet och man har bland annat använt helikopter i sökandet.

Polisen har också genomfört en så kallad områdesanalys men exakt vad den har gett vill inte Anders Pommer gå in på.

Man har också publicerat en film från en bankomat på Köpmangatan i Västerås, där en person - förmodligen väskryckaren - försökt ta ut pengar på en av de rånades bankomatkort.

Signalementet på väskryckaren är vagt, men det ska handla om en ung man som kan vara allt mellan 14 och 25 år. Men eftersom polisen fått in så mycket material är spaningsledaren Anders Pommer övertygad om att väskryckaren kommer att gripas.