Kungen: Vi vänder blad och ser framåt

1:52 min

Kung Carl XVI Gustaf väljer i dag att inte kommentera den omtalade biografin som bygger på anonyma källors berättelser om hans privatliv. Det framkom under en pressträff med anledning av den årliga älgjakten utanför Trollhättan.

Intresset från journalisterna var betydligt högre än vanligt, men snarare på grund av den nyutgivna boken än av kungens jaktlycka.

Kungen valde dock att inte svara på några frågor om innehållet i boken.

– Jag har inte hunnit läsa boken, eftersom vi fick den väldigt sent i går eftermiddag. Jag har inte den tiden att sitta och läsa en hel dag, sade kungen till journalisterna.

– Jag har, utifrån de rubriker jag har sett, förstått vad den ska handla om, och sådana rubriker är inte jättetrevliga att se.

Kungen berättade att han har talat med sin familj och med drottningen, men att de väljer att se framåt.

– Det här är saker som ligger långt tillbaka i tiden, så vi väljer att vända blad och se framåt istället, sade kungen.

Det som anses kontroversiellt i den är att kungen, främst enligt flera anonyma källor, bland annat ska befunnit sig på fester i lokaler som innehafts av brottslingar. Och dit kvinnor också påstås ha bjudits in enbart för att underhålla gästerna.

Samtidigt som det uppges i boken att kungens livvakter vid säkerhetspolisen vid tillfällen fått vänta utanför.

Avslutningsvis vädjade kungen till journalisterna om arbetsro, men inget löfte kom om ytterligare uttalanden. I övrigt talade kungen enbart om årets älgjakt.

Efterfrågan på den omtalade biografin om kungen har varit stor. Redan vid lunchtid i dag, utgivningsdagen, hade 15 000 exemplar sålts, vilket är tre fjärdedelar av upplagan.

Vanligtvis brukar pressträffen efter den årliga älgjakten på Halle- och Hunneberg locka omkring 15 journalister. I år hade fem gånger fler journalister och fotografer än vanligt samlats, däribland även medier från Finland, Norge och Danmark.