Örebro

Arga protester mot ungdomens hus

1:18 min

Det var många upprörda pensionärer på Brukets skola i Örebro på onsdagskvällen, när Örebro kommun hade kallat till informationsmöte om planerna på att bygga ett ungdomens hus i Markbacken.

-- Varför ska vi ta stryk av ungdomar? Vi ska inte behöva stryka på foten, för att vi är äldre och pensionärer. Det tycker jag är fel", säger en av åhörarna på mötet.

Det kommande ungdomshuset i Markbacken, mera känt under namnet Tegelbruket, har Fryshuset i Stockholm som förebild. Huset planeras stå klart någon gång i början av 2012, och kommer då att drivas av Örebro kommun i samarbete med KFUM, Öbo och studieförbundet Sensus med flera.

På onsdagskvällen hölls ett informationsmöte för de boende i området, men majoriteten av de sextiotal pensionärer som hade samlats var inte imponerade, utan snarare ilskna och frustrerade. Lilly och Anita var två av pensionärerna som deltog i mötet.

– Det är förhastat, säger de, och dåligt. De bygger upp huset framför våra lägenheter och vi kommer inte att se någonting.

Och den som kallat till mötet, Philip Cedergren, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret i Örebro kommun, beklagar att pensionärerna känner sig utestängda.

– Det är ju inte bra att de känner så, men jag tror det handlar om information, säger han. Man får kanske kommunicerar bättre med de äldre och visa på att även de kan ha nytta av den här byggnaden och verksamheten framöver.