Valdemarsvik

Ingen politisk lösning i sikte

1:58 min

Trots att det nu har gått en och en halv månad sedan valet har politikerna i Valdemarsvik ännu inte kommit överens om hur kommunen ska styras under de kommande fyra åren.

Det nybildade Nybyggarpartiet hade stora framgångar  i höstens kommunval. Partiet fick 6 mandat av 35 i Valdemarsviks fullmäktige och är därmed lika stort som Centerpartiet.

Men att komma fram till ett majoritetsstyre i kommunen har inte varit lätt. Efter flera veckors förhandlingar åt både höger och vänster har diskussionerna inte gett något konkret resultat.

– Som läget just nu är det förhandlingar utan dess like. Det är träffar mer eller mindre varje dag så nu går det hårt, säger Nybyggarpartiets Stefan Kemle.

Men trots den positiva inställningen till att förhandla har man ännu inte lyckats lösa knuten.

Socialdemokraterna är Valdemarsviks största parti, men med sina 13 mandat kan de inte bilda ett majoritetstyre och partiets ordförande Helen Johansson Kokkonen tycker det hela börjar bli pinsamt.

– Jag tycker själv att det börjar bli lite larvigt att vi inte kan komma till skott och jag förstår att folk som står utanför den interna partiledningen tycker att det här börjar verka sandlåda. 

På måndag är det kommunfullmäktige i Valdemarsvik. Då skulle ett nytt  presidium ha valts, men just nu ser det inte ut som om partierna kan komma överens till dess.

– Vi för diskussioner med alla just nu, säger kommunsstyrelsens nuvarande ordförande, centerpartisten Anders Carlsson.  

När kan Valdemarsviksborna få ett besked?

– Den dagen vi är färdiga.