Östersund

Snöbristen lockar eliten till Östersund

1:23 min

Det är brist på snö på de flesta skidanläggningarna i norden, men i Östersund har man varit förbredda och sparat 52 000 kvadratmeter snö från förra vinterhalvåret. Ett lyckat drag för Östersund.

När det är brist på snö på de flesta skidanläggningarna i Norden är det många av de internationella landslagen som nu söker sig till Östersunds för att träna inför tävlingarna som startar nästa vecka. Här lovar Östersudn kommun att det finns snö, de har nämligen en snögaranti från och med den 1 november.

Kinas landslag på plats
Bland alla längdskidåkare finns Kinas landslag på plats i Östersund, som tänker använda sig av spåren för att förbreda sig för tävlingarna om en månad.

-- Vid den här tiden på året finns det inte tillräckligt med snö i Kina så vi kommer hit varje år i början av säsongen eftersom träningsmöjligheterna och anläggningen är så bra.

Åkarna är nöjda och snön är tillräcklig för att de ska kunna träna och vara tillräckligt förbredda för de kommande tävlingarna, berättar den kinesiska lagledaren Pan.

Dyrt för kommunen
Skidspåren har visserligen lockat många skidåkare från hela landet och olika delar av världen, men det har också kostat. För att erbjuda en tidig säsongstart har kommunen redan investerat 780 000 kr och ytterligare 420 000 kr tillkommer för att garantera spår till världscupen i skidskytte. Trots att det nu är trångt i spåren har kommunen inte gått med en ekonomisk vinst än, men det har hittils funnits en annan vinning i det, säger Joakim Halvarsson som är ansvarig för fritidsdelen på Östersunds kommun.

– Det är bra reklam för Östersunds kommun då så många väljer att komma hit nu. Snöbrist på de andra skidanläggningarna har gjort att det är många som bokat om och kommer hit till Östersund istället.

Dystert för Bruksvallarna
Det som har varit lyckat för Östersund är dock inte lika glädjande för arrangörerna av Bruksvallsloppet i Härjedalen. Tävlingarna i skidskytte ska komma igång om en vecka och idag är det brist på natursnö där.

– Det är klart att vi vill ha mer snö, det behövs inte så himla mycket för att vi ska kunna öppna skidspåren. Så lite problem har vi, det är alltid bättre om vi har lite mer natursnö. Nu är det bara att gilla läget, säger Magnus Muhr, tävlingsledare i Bruksvallarna.