Stockholm

Datanördarna vallfärdar till Kista

1:10 min

Efter ett tufft 2009 vädrar den svenska dataspelsbranschen morgonluft. I helgen väntas 25 000 dataentusiaster till Kistamässan i nordvästra Stockholm där spelmässan Gamex slog upp portarna idag.

– Mina vänner skulle hit så jag tyckte att det skulle bli kul att komma hit då, säger Martin.

Det är en tilltufsad bransch som torsdag till och med söndag samlas på spelmässan Gamex i Kista i norra Stockholm. Under fjolårets lågkonjunktur rasade både omsättning och sysselsättning och ett av de största svenska företagen inom spelutveckling, Grin, gick i konkurs.

Men nu kan vinden ha vänt. Flera stora spelmakare, däribland Avalanche Studios, Starbreeze och Ubisoft Massive, annonserar på sina webbsidor efter ny personal.

En annan ljuspunkt är att försäljningen av dataspel de närmaste åren förväntas få stöd av lanseringen av en rad nya, tekniska prylar som rörelsekänsliga spelkontroller och spelmaskiner med 3 D-teknik. Samtidigt är spel anpassade för Facebook och till mobiltelefoner som Iphone en växande intäktskälla.

Besökarna började idag trilla in till Kistamässan och arrangören Gital AL-ebeyawi hoppas att det fortsätter så ända till söndag.

– Hallen är fylld av olika spel, både nya titlar och gamla titlar. Det är en otrolig känsla! Det är första året och vi är väldigt glada idag över att det är så lyckat som det är, säger arrangören Gital AL-ebeyawi.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se