Kraftigt oväder väntas över sargat Haiti

1:39 min

I Haiti håller alla skolor stängt och människor uppmanas söka sig till säkra platser för att klara sig undan den tropiska stormen Tomás som snart väntas nå orkanstyrka och som kan komma att dra in över landet  i eftermiddag. Redan i natt har det börjat blåsa kraftigt och regna i Port au Prince-området.

För de över en miljon människor som sedan jordbävningen för tio månader sen fortfarande bor i provisoriska tältläger i huvudstaden Port au Prince är myndigheternas uppmaning att söka sig till säkrare platser, närmast obegriplig.

– Vart? frågar man sig.

Svaret man fått är att söka sig till vänner och anhöriga.

Men de befinner sig oftast i samma situation, och gör de det inte, utan klarade sig helskinnade från jordbävningen, så har de nästan säkert huset redan fullt av sådana som inte klarade sig.

Myndigheterna har också hävdat att det ska finnas omkring 1 000 solida byggnader i Port au Prince som kan utgöra skydd.

Men de flesta av dem är redan ockuperade och uppmaningen till människorna i tältlägren att nu, ännu en gång, samla ihop sina tillhörigheter och på egen hand söka sig någon annanstans, riskerar att provocera kaos. Det kan dessutom öka risken för att den pågående koleraepidemin ska spridas.

Förra gången Haiti drabbades av orkaner var för två år sen, då fyra olika orkaner svepte över landet inom loppet av en månad. Över 800 människor dog den gången och ekonomin fick sig ett förödande slag.

Den nu annalkande orkanen Tomás kan, med tanke på hur försvagat landet är efter jordbävningen den 12 januari, bli än mer förödande.

Både myndigheter och biståndsorganisationer har, ända sen jordbävningen, gång på gång varnat för orkansäsongen. Men nu, tio månader senare, när en orkan närmar sig, så finns det alltså ingen som helst beredskap.

Förutom uppmaningen att söka sig till säkrare platser som ingen vet var de finns.