Ridsport

Värmlänning förlorade ordförandevalet

1:12 min

Sven Holmberg från Säffle blir inte ny ordförande i det internationella ridsportsförbundet, det blir istället prinsessan Haya av Jordanien som får inneha posten i fyra år till. Det stod klart nu på morgonen.

Sven Holmberg fick 23 röster av ledamöterna vid årsmötet medan prinsessan Haya fick 90 röster.

– Jag tycker att hela vår kampanj har fungerat som det var tänkt. Utfrågningen idag gick bra och jag tror att det främst kommer att stå mellan mig och prinsessan Haya, det sa Sven Holmberg när Radio Värmland nådde honom telefon i Taipei igår.

Förutom Sven Holmberg kandiderade även den holländske affärsmannen Henk Rottinghuis. Inte sedan 1954 har det internationella Ridsportsförbundet styrts av en icke-kunglig ordförande. Sven Holmberg förklarar hur det kommer sig.

– Det har varit så att hästsporten är en överklassport. Det är så i flera länder utanför Europa fortfarande. Det har ju varit så att kungligheter har varit associerade med hästar och hästsport.

Varför tycker du att det behövs ett maktskifte nu?

– Vi behöver få till ett internationellt förbund som är öppnare och där man kan ha en mer effektiv demokratisk dialog. Vi behöver ha "vanligt" folk som sitter i ledning och inte för att de är födda till det.