Stjärnfamiljen ersätter kärnfamiljen

Under veckan har vi tagit upp olika förhållningssätt till relationer, bland annat polyamori, relationsanarki och distansförhållande.
Men hur är det med normer kring familjen?

I dag finns det flera alternativ till den traditionella kärnfamiljen mamma, pappa, barn. Allt fler skiljer sig, färre personer gifter sig och många barn växer upp i allt annat än en traditionell kärnfamilj. Men frågan är om det är lika starka regleringar kring ”familjen” som förr?

Året är 2010 och ännu finns motstånd mot hbtq-personers rättigheter. Vår socialminister Göran Hägglund har bland annat skapat rabalder genom att säga Får jag välja så tror jag att det är bättre att barn växer upp tillsammans med en kvinna och en man”.

Ett citat som visar på en stark okunskap, eftersom forskningen säger att barn som växer upp med samkönade föräldrar mår minst lika bra som andra barn.

Några andra exempel på sätt att bilda familj är ensamstående föräldrar, styvfamiljer, fosterfamiljer och mamma, mamma/pappa, pappa, barn. Dessa familjer kan kallas regnbågsfamiljer eller stjärnfamiljer. Hbtq-personer kan få barn genom assisterad befruktning, adoption och genom att använda en surrogatmamma.

Det är inte bara hbtq-familjer som drabbas av normer kring familjen, utan även heterosexuella som har andra familjekonstellationer än den traditionella kärnfamiljen. Men är det så enkelt att rubba på familjebegreppet? Behöver man ha barn för att räknas som en familj? Många anser att två eller flera människor som lever ihop också ska räknas som en familj. Vad tycker ni?

Tanken på vad en familj är formas bland annat av populärkultur. Det finns böcker som skildrar alternativa familjer, till exempel Alfons Åberg som lever ensam med sin pappa. Eller Pettson som lever själv ihop med sin katt. 

Men hur ofta ser vi en barnbok med mamma-mamma-barn eller en tecknad serie där vårdnaden är delad mellan ett bögpar och en kvinna? I merparten av skolans skönlitteratur för barn består familjer oftast av mamma, pappa, barn.

Nästa vecka kommer vi att ta upp hur synen på våra relationer och sexualitet framställs i populärkulturen. Hoppas ni hänger med oss!

Varma hälsningar Robert