Lycksele

Förväntningar på framtiden

1:15 min

I går avslutades Sametingets stora framtidskonferens i Lycksele. En av deltagarna var Kerstin Omma från Gällivare. Hon menar att resultaten från konferensen inte får stanna vid att bara bli en pappersprodukt.

Kerstin Omma  tycker det är bra med en sådan här konferens även om det är frågor som inte är okända för henne.

 - Det är ju viktigt att lyfta fram det här. Språkfrågor, jämställdhet och miljö är aktuellt nu. Sedan tycker jag det är glädjande att så många unga tar del av det här. Glöden finns hos de unga.

Vad förväntar du dig ska hända efter det här?
 - Jag hoppas verkligen inte att de som ordnat konferensen gör ett sammandrag som till slut hamnar i arkivet. Utan min förhoppning är att sametinget tar tag i de här frågorna och kanske bildar en grupp som jobbar med utveckling av framtidsfrågorna, säger Kerstin Omma

Konferensen samarrangerades av tre olika delar inom sametinget. Språkcentrumet, livsmiljöprogrammet och så genom jämställdhetsuppdraget, där Sara Pejok är projektledare:

 - Från sametingets sida kommer vi försöka ta med oss allt bra som konferensen har gett, samla det hos oss och försöka ta med det i vårt arbete på ett så bra sätt som möjligt.

 - Men konferensen handlar ju även om att deltagarna själva ska ta med sig det som konferensen har gett och få in det i sin egen vardag. Så dels handlar det om att vi från sametinget ska fortsätta arbeta med frågorna men även att deltagarna själva ska arbeta vidare med områdena hos sig själva, säger Sara Pejok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio