BORÅS

Nu läggs den politiska kursen om

1:36 min

Nu lägger de rödgröna om den politiska kursen i bostadspolitiken. Ida Legnemark, V, på väg in medan folkpartisten Morgan Hjalmarsson är på väg ut.

De styrande i Borås, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Vägvalet, kommer att införa en kommunal bostadsförmedling.

Enligt partierna är en kommunal bostadsförmedling där alla, oavsett bakgrund, ges samma möjlighet att söka bostad ett viktigt första steg för att främja integrationen i Borås.

Ida Legnemark betonar jämställdhetsaspekten
– Bostadspolitiken är en av de viktigaste integrationsfrågorna i Borås. Med en kommunal bostadsförmedling så är möjligeheterna att söka bostad lika för alla, säger Ida Legnemark som är gruppledare för Vänsterpartiet:

Det rödgröna styret i Borås kommer att återinföra en kommunal bostadsförmedling, något som inte funnits sedan 90-talet.

Detaljerna i förslaget är inte utarbetade än, men det ska handla om en köbaserad förmedling som man räknar med ska vara igång under nästa år, och förhoppningen är att även privata fastighetsvärdar frivilligt ska ingå.

Hjalmarsson ogillar det nya
Alliansens kommunalråd Morgan Hjalmarsson är skeptisk till förslaget och menar att det är ett slag i luften mot segregationen, och han anser att andra åtgärder behövs istället.

– Det här är bara ett första steg på en annan bostadspolitik som vi nu ska driva i Borås. Bland annat behövs det fler hyresrätter, säger  Ida Legnemark vänsterpartiet.