Lidköping

Ännu ett ehec-fall på förskolan

1:22 min

Ännu en person har drabbats av ehec-bakterier efter utbrottet på förskolan i Vinninga - och fortfarande har ingen orsak till smittan hittats. Totalt har nu tolv personer, både barn och vuxna blivit sjuka.

Ytterligare en person som varit på förskolan har nu insjuknat av ehec-bakterier. Men enligt smittskyddsläkare Birgitta Arnholm så har smittspridningen ändå avtagit, trots att det inte gått att hitta smittkällan. 

– Det är väldigt svårt att hitta smittkällan när det inte är fler som blivit sjuka. Vi jobbar på med att få bukt med smittspridningen och vi upplever att det går bra just nu, säger hon. 

72 barn går vanligtvis på förskolan, hur många som valt att hålla barnen hemma är oklart och Malin Hemberg som är rektor för förskolan vill inte alls kommentera det hela.

Enligt smittskyddsläkaren Birgitta Arnholm så är smittan allvarlig, och kan i enstaka fall ge svåra leverskador.

Försöker lugna
Än så länge så finns det ingen spridning utanför förskolan. Personer som har anknytning till förskolan har inte heller blivit smittade.

– Det är en klar begräsning där, säger Birgitta Arnholm.   

Utbrottet startade i början av oktober. Symptomen, magkramper och diarré, inträder efter ett par dagar. Allvarliga fall med yngre barn kan leda till leverskador som kräver dialys. Smittan kommer vanligtvis från avföring, men kan lätt överföras till livsmedel, och smitta mellan personer som har nära kontakt.

Enligt Birgitta Arnholm kan det bli så att man aldrig kan säga varifrån ehec-bakterierna kom: 

– Det är ganska sällan som man hittar källan. Vi försöker att lugna och ha kontroll över sekundärfallen och det känns bra just nu.