NYHET! Veckans lista, 5 november

Glad allhelgonahelg! Som en extra bonus bjuder Handbollsbloggen på en liten bonus: du får bli premiärläsare av vår nya avdelning: Veckans lista!

I Veckans lista kommer du att kunna läsa våra högst subjektiva åsikter om spelare och företeelser inom handbollen. Jag hoppas verkligen inte på Ja och amen utan om mothugg. Har du åsikter om placeringar på Listan, klicka på kommentarsknappen!

Och du får också chansen att bestämma vad vi ska lista nästa vecka. Blir det Sveriges bästa mittsexa? Bengans smartaste anfallskombination? Världens fulaste försvarsspelare? Du har säkert bättre förslag, så Klicka!

Vad handlar då premiärlistan om? Jo, nu när Handbollssverige äntligen fått ändan ur vagnen och börjat bygga nya hallar, så har vi listat landets 10 bästa handbollsarenor. Klicka på Läs mer här nedan, så avslöjas listan.

Mycket nöje!

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

 1. Kristianstad. Supernybygge. Lagom stor (4 700 åskådarplatser), branta läktare, få döda utrymmen. Även publiken som sitter bakom målen ser bra. Suverän jumbotron. Företagsloger i hockeyklass. Det här är referensstandarden som alla nya handbollshallar ska mätas emot!

2. Halmstad. Nästan lika fin som listettan. Dessutom suverän tillgänglighet för bilburna och rejält tilltaget med P-platser. Skandal att inte visa upp Halmstad Arena i VM! På minuskontot: väl mycket dödutrymmen mellan teleskopläktarna och för få loger. Samt en svårflörtad publik som sällan fyller hallen.

3. Lund. Kändes fantastisk när den byggdes, men har nu blivit ordentligt förbisprungen av Kristianstad och Halmstad. Varför? Jo, massor av döda utrymmen. Trängsel i gångarna när publiken lämnar hallen. Högtalaranläggningen uselt skött – men det kanske är klubbarnas fel och inte hallens? Utnyttjar inte teveprojektionsduken för matchbilder.

4. Jönköping. En högoddsare – en hockeyarena mitt bland hermelinerna. För det är inte gamla Idrottshuset vid Västra torget jag syftar på. Mitt minnesintryck från herr-EM 2002 är emellertid i färskt minne: fullsatta läktare och fanatisk Balkanstämning. Jag tror att det kan upprepas i VM i januari.

5. Malmö. Percys relativt nybyggda arena ska härbärgera VM-finalen 2011. Fullsatt kommer hallen till sin rätt, men inte med halvbesatta läktare. Den hittills usla transportlogistiken kanske blir strålande när Citytunneln och stationen öppnar i december. Högtalaranläggningen på 100 000 watt verkar bara ha ett läge: hörselskador. Och i SM-finalen i våras var matchklockan utslagen i 20 minuter. Inte VM-klass på långt när.     

6. Lindesberg. Det luktar nybyggt och publiken ser bra överallt. Men arenan är en multihall vilket innebär kompromisser som utdragbara läktare och massor av linjer på golvet, om inte en handbollsmatta rullas ut. Dessutom lutar det åt att Lindesberg Arena till nästa säsong blir finast – i allsvenskan.

7. Malmö. Av de gamla byggena står Baltiska hallen i viss särklass. Arkitekturen med branta läktare passar handboll perfekt; åskådare ser bra även bakom målen. Det är svårt att tro att byggnaden är inne på sitt 47:e år! Naturligtvis är hallen sliten, och HK Malmö fyller aldrig de 4 000 sätena.

8. Ystad. Österporthallen är tio år yngre än Baltiskan, men har en sämre planlösning. Stora dödutrymmen bakom målen och många av de 2 400 åskådarplatserna har inte full utsikt över hela planen. ÖP platsar på listan mycket tack vare publiktrycket.

9. Göteborg. Lisebergshallen är också den klassisk. Modernare än listans nr 7 & 8, men publiktrycket… Får en att undra varför Liseberg kallas för nöjesfält.

10. Eskilstuna. Den gamla Sporthallen hamnar på listan bara för sin publik. Supportrarna i Röda havet förtjänar en toppmodern arena!