Nya dataspel ska locka unga till dans och motion

1:55 min

Tiden då barn bara satt stilla framför sina dataspel kan snart vara över. Nu satsar de stora speltillverkarna på spel där man deltar fysiskt. Det märks också på spelmässan i Kista.

– De nya spelen riktar mer in sig på att man ska vara fysiskt aktiv. Hela kroppen får vara med i spelet. Ibland ska man svänga med hela kroppen, jag lovar att man blir riktigt svettig av det här, säger projektledaren Gital Al-Ebeyawi.

Efter att dataspelsbranschen har rasat både i omsättning och i sysselsättning efter förra årets lågkonjunktur, kan vinden ha vänt med stöd av lanseringen av en rad nya tekniska prylar.

Bland annat kan man se på mässan att flera spel har bytt utseende på tidigare fjärrkontroller och joysticks.

Andra har tagit bort dem helt och tagit fram en sensor, en liten låda placerad under tv-skärmen som läser av spelarens kroppsspråk.

– Om du ska slå på någonting, så slår du med din arm. Då slår människan på skärmen också. Det är samma sak om du spelar bilspel, då låtsas du hålla i en ratt.

Men mest publik samlade Kista-mässan kring de olika varianterna av dansspel.

Spelen är en utveckling av karaoken, där man tidigare med hjälp av bakgrundsmusik och en textremsa kunde sjunga till kända låtar.

Nu dansar man ensam eller i par, och i en sorts "följa John-lek" imiterar spelaren en dansande artist. Poängen sätts efter hur väl man lyckas.

Flera av mässbesökarna var glada och nöjda med sina egna fysiska insatser.

– Man klappade händer och gjorde olika poser.

– Jag blev riktigt varm, nu behöver jag nog inte träna när jag kommer hem.

– Man får väldigt mycket motion, de har blandat nöjet med att röra på sig, det är genialt.

– Du använder både armarna och benen hela tiden, det känns lite som om man är på en scen. Det är jätteroligt, säger mässbesökarna Paulina Lorné, Rickard Borovszky och Isabell Johansson.