Ingen yra i Burma inför första valet på 20 år

2:34 min

I morgon är det för första gången på 20 år val i Burma. Men trots att majoriteten av Burmas befolkning inget hellre vill än att bli av med sin militärdiktatur är det ingen valyra i landet.

Folket på gatan orkar inte ens ha någon förhoppning om en förändring, men det finns de som ändå vill tro att detta kan vara början på en långsam förändring i Burma. Den partipolitiskt obundne opinionsbildaren Khin Zaw Win i Burma är en av dem som anser att kampen nu måste ta en annan väg än bojkott och protester.

– Jag har inga som helst illusioner om att detta val är demokratiskt, militären kommer att behålla det mesta av makten, men vi måste ändå våga ta en annan väg nu. Vi måste lära oss hur en vald församling jobbar inifrån för att få kraft till en förändring över tid, säger Khin Zaw Win på telefon från Burmas största stad Rangoon.

Det är bättre med några civila röster i parlamentet än inga alls, menar Khin Zaw Win.

Han har aldrig varit partipolitiskt bunden men trodde helhjärtat på Aung San Suu Kyis parti NLD vid förra valet för 20 år sedan. Han har också suttit elva år i fängelse för att ha skrivit om hur regimen brutit mot de mänskliga rättigheterna.

Och han är inte ensam om att tycka att vägen till förändring i Burma nu kanske måste ske på ett annat sätt. När Suu Kyi, enligt vissa bedömare helt självsvåldigt, beslutade att partiet skulle bojkotta valet, så blev splittringen total. Avhoppare, som tidigare funnits högt upp i toppen av NLD, bildade ett nytt parti - National Democratic Force, NDF, som nu deltar i valet.

Detta har Suu Kyi varit starkt kritisk mot, och Khin Zaw Win menar att fredspristagaren nu står vid ett vägskäl i sin politiska roll, kanske inte internationellt, men i Burma.

– Det kommer att bli mycket viktigt vad hon säger när hon kommer ut från sin husarrest, vilket de flesta tror blir senast en vecka efter valet. Vi hoppas att hon tar en mer försonlig väg och inleder en dialog. Hon ska tänka efter och prata med många människor för att höra vad de tycker, och inte bara slänga ur sig radikala politiska pamfletter. För många består realpolitiken i att ha elektricitet och att ha råd att köpa olja annat än teskedsvis, vilket många gör i dag, säger Khin Zaw Win och varnar för att annars kanske ingen i Burma lyssnar på Aung San Suu Kyi i framtiden.