Migrationsverket skapar irritation

2:01 min

I Arboga har man kommit en bra bit på vägen med planerna på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Men nu finns risk för att planerna måste skjutas på framtiden, beroende på att Migrationsverket agerat utan kommunens vetskap.

Arboga kommun har redan ritningar på ett boende för ensamkommande flyktingbarn som man hoppas ska kunna kunna öppna i vår.

Samtidigt har Migrationsverket utan kommunens vetskap kontaktat privata hyresvärdar i Arboga för att eventuellt placera långt fler asylsökande där, berättat kommunstyrelseordföranden Olle Ytterberg.

– Det rör sig troligen om runt 150 asylsökanden varav hälften barn, säger han. Det kan tvinga Arboga kommun att med en, två veckors framförhållning behöva tillhandahålla förskola och skola för alla de här barnen.

– Då kommer alla resurser behöver riktas mot det och jag har svårt att vi samtidigt ska kunna starta boendet för de ensamkommande flyktingbarnen.

Det antal flyktingar som Migrationsverket nu eventuellt planerar att placera i Arboga går helt utanför det avtal om flyktingmottagande som kommunen redan har med staten. Olle Ytterberg ser det som att Migrationsverket smiter in bakvägen i kommunen.

– Ja, jag tycker att de gör det. Kommer det oväntat upp till 70 barn till Arboga så är det en enormt stor påfrestning för en kommun av Arbogas storlek att kunna ordna skolgång till alla dem. Det är därför jag tycker att staten måste bli mycket bättre på att ha framförhållning, säger han.

– Visst kan jag ha en förståelse och respekt för att man akut måste få tak över huvudet åt de här människorna. Men jag blir irriterad när man ringer runt i en kommun utan att berätta det för oss.

Även i andra kommuner i länet har Migrationsverket tagit direktkontakt med hyresvärdar, eftersom man är på jakt efter bostäder i hela Sverige. VKL, Västmanlands kommuner och landsting kommer nu eventuellt göra en skrivelse till verket för att få dem att ändra metod, det säger direktören Monica Bertilsson.

– Det kan hända att vi tar ett sådant beslut nu före jul. Vi ska i alla fall ta upp frågan om vi känner att det finns ett sådant behov.