Kinda

Hård kritik mot att kyrkor saknar larm

1:31 min

Det går för långsamt att installera larm i gamla kyrkor och i fallet med Tidersrums kyrka som bestulits på historiskt värdefulla föremål är det delvis församlingens fel. Det anser tillförordnade länsantikvarien Jan Eriksson.

– Jag tycker också att det tar alldeles för lång tid, men jag tror inte det är länsstyrelsen det hänger på, säger Jan Eriksson, tillförordnad länsantikvarie på länsstyrelsen.

Det är länsstyrelsen som är tillståndsmyndighet i frågan. Men i fallet med Tidersrums kyrka i Kinda, där stöldsäkringen dröjt i två år, har länsstyrelsen tvärtom försökt snabba på processen att skydda de värdefulla föremålen, anser Jan Eriksson.

– Ja, där har vi drivit på och initierat att det skulle installeras stöldskydd. Det gjorde vi för flera år sedan. Men sedan har det tagit tid för församlingen att besluta att man ska göra det. Det handlar väl om något budgetarbete och var man ska lägga pengarna, säger han.

Men kyrkorådets ordförande i Tidersrum, Carolina Klasson, håller inte med om att församlingen försenat larminstallationen i kyrkan.

-- Nej, det tycker jag inte, för att vi har velat ha det länge. Det har varit en process i cirka två år.

Vad tro du det beror på att det blivit så här?

– Jag har ingen aning.

Det kostar ju en del?

– Ja, men det finns pengar som vi skulle kunna få fram till det.

Trots stölden i Tidersrums kyrka den 18 oktober så tycker såväl Jan Eriksson och kyrkoherde Magnus Svensson som Carolina Klasson att historiskt värdefulla saker ska vara kvar ute i kyrkorna.

– Jag tycker att de ska visas, säger Carolina Klasson.

Hur känns det nu då efter stölden?

– Det känns jättetråkigt att det här har hänt. Att man går in i en kyrka och tar saker tycker jag är hemskt.