Kallinge

Hyresgästföreningen kritisk mot nyckelhantering

1:12 min

Nu kritiserar Hyresgästföreningen i Ronneby situationen med de märkta lägenhetsnycklarna i Kallinge. Nycklar till runt 200 lägenheter är försedda med en kod som gör det möjligt att se till vilken dörr en upphittad nyckel passar.

Sedan 1997 har det gått att se vilken nyckel som passa till vilken dörr i runt 200 lägenheter i Kallinge. Inte så att det står någon gatuadress, men en sifferkod gör det inte allt för svårt att se vems nyckel man hittat på gatan.

Inte budgeterat för byte
Boende i området har kontaktat Ronnebyhus och berättat att de inte känner sig trygga, men något allmänt låsbyte är det inte tal om. Istället tittar man på lösningar med elektroniska lås, men enligt vd Sven-Olof Klasson är det osäkert när det ska bli av.

– Det vågar jag inte säga, men det är inte med i årets budget och vi sitter just nu och jobbar med nästa års budget, säger Sven-Olof Klasson.

Frågor från föreningen
Ingvar Harrsjö är hyresgästföreningens ordförande och han planerar att ta upp frågan med det kommunala bostadsbolaget Ronnebyhus.

– Ja är det som det beskrivs har vi möjlighet att ta upp frågan med Ronnebyhus och vi kommer också att göra det.

Byt bara nycklarna
Att byta de över två hundra låsen skulle enligt Sven-Olof Klasson bli alldeles för dyrt. Men Hyresgästföreningens Ingvar Harrsjö har tankar på en något billigare lösning som inte handlar om att byta ut själva låsen.

– Vad jag förstår så borde det gå att byta ut nycklarna till sådana utan koder.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se