Vallokalerna öppna i Burma

Klockan halv ett svensk tid öppnade vallokalerna i Burma, i det första valet i landet på 20 år.

Men få förväntar sig fria och rättvisa val. Inför valet tros militärjuntan bland annat ha ordnat en storskalig data-attack, i syfte att censurera internet. Den styrande militärjuntans parti USDP väntas vinna stort.

I den forna huvudstaden Rangoon går röstandet väldigt städat till, säger en europeisk källa till TT på en mycket raspig telefonlinje från Burmas största stad.

– Det är oerhört lugnt, mycket avslappnat. Vi har varit runt till sex vallokaler, folk köar för att få komma in och lägga sina röster.

Från den nya huvudstaden Naypyidaw kommer rapporter om spänd stämning med mycket militär och stängda affärer, men av det syns ingenting i Rangoon.

Å andra sidan har omvärlden inga illusioner - med hjälp av vallagar och ekonomiska muskler ser juntan till att det nya parlamentet blir fogligt. De militärtrogna USDP och NUP kommer att bli de största av de 37 partier som ställer upp. Men även NDF, som ställer upp efter att ha brutit sig ur det bojkottande stora oppositionspartiet NLD, väntas få hyfsat många parlamentsplatser.

Valet kommenterades av USA:s president under dennes pågående Asienresa.

– Det val som just nu hålls i Burma är allt annat än fritt och rättvist, sade Barack Obama när han talade inför studenter i Bombay.

– Burmas folk har under för lång tid nekats rätten att avgöra sitt eget öde.

TT