Malmöskotten

Tips från allmänheten ledde till gripande

2:11 min

Polisen i Malmö grep i går kväll en 38-årig man misstänkt för inblandning i de många uppmärksammade skottlossningarna i staden. Mannen är anhållen som på sannolika skäl misstänkt för ett fall av mord och sju fall av försök till mord.

Det var tips från allmänheten som ledde fram till gripandet berättar Börje Sjöholm, operativ chef på länskriminalen i Skåne.

– Ja, det är inledningsvis tips från allmänheten som vi sedan har bearbetat ytterligare och fått in ett antal förhörsuppgifter som sammantaget lett till att chefsåklagaren har kunnat anhålla honom, säger han.

Den tionde oktober ifjol sköts en ung kvinna till döds i Malmö och en bekant till henne skottskadades.

Det mordet och mordförsöket samt ytterligare sex fall av försök till mord, det senaste i oktober i år, är den 38-årige mannen nu anhållen för.

Han anhölls i sin frånvaro i går eftermiddag och greps sedan odramatiskt i sitt hem i Malmö vid halv sjutiden i går kväll. Polisen gjorde i samband med gripandet också vissa fynd i mannens lägenhet.

– Bland annat hittades ett par vapen som han har licens för. De kommer nu att köras till SKL för provskjutning, säger Börje Sjöholm.

Mannen, som inte är känd av polisens sedan tidigare, är nu anhållen på sannolika skäl, den högre av misstankegraderna och senast klockan 12 på tisdag måste chefsåklagare Solveig Wollstad avgöra om hon vill begära mannen häktad.

– Jag fick en föredragning av polisen och jag gjorde bedömningen att det fanns sannolika skäl för att anhålla honom, säger hon.

Vad har den här personen sagt i förhören?

– Det vill jag inte gå in på. Jag kan bara säga att han förnekar brott.

Vad kommer att hända nu?

– Det kommer att hållas ytterligare förhör med den misstänkte och med andra personer, vi koncentrerar nu utredningen på tekniska undersökningar och förhör.

Misstänker ni att det kan finnas fler inblandade i det här?

– Jag vill inte gå in på det i nuläget, säger Solveig Wollstad.

Under det senaste året har mellan 50 och 60 skottlossningar inträffat i Malmö och av dem har ett femtontal beskrivits som oförklarliga.

Polisen misstänker att samma gärningsman kan ha legat bakom flera av skjutningarna.

Måltavlorna har varit personer med utländskt utseende, tillvägagångssättet har varit liknande och samma grovkalibriga vapen har använts i flera av fallen.

Även om gripandet givetvis betraktas som ett genombrott i utredningen så återstår fortfarande mycket jobb, säger Börje Sjöholm.

– Man ska aldrig inbilla sig att något är klart för att man griper en person. Det är jättemycket jobb kvar och fallet kan få en helt annan inriktning i morgon än vad det har i dag, säger han.


Sveriges Radios tidigare rapportering: