Åtvidaberg - AIK 1-1

Åtvidaberg åkte ur allsvenskan

Åtvidaberg spelar inte i allsvenskan nästa år. 1-1 hemma mot AIK räckte inte.


 

 
Radiosportens Dag Malmqvist valde Lagens lirare:

Åtvidaberg: Haris Radetinac
AIK: Ivan Turina

Drygt 11 000 personer. Så många bor i Åtvidaberg, och lika många har säsongskort till AIK:s hemmamatcher.

Men den matematiska bakgrunden var det i sig en bragd att Åtvidabergs FF hade häng på en kvalplats inför söndagens slutomgång i fotbollsallsvenskan.

Prestationen blir ännu större med tanke på att Åtvidaberg inte gjorde mål på de första 575 minuter som det klassiska brukslaget spelade allsvensk fotboll den här säsongen.

Uppförsbacken blev rejäl även in den sista omgången när AIK:s Goran Ljubojevic fick träff och gjorde 1-0 i den 47:e minuten.

Men inhopparen Viktor Prodell trodde länge att han ordnat den kvittering som behövdes för kvalspel med sin första spark i matchen. En boll damp ned till Prodell efter en hörna med dryga kvarten kvar, och han gjorde allt rätt som han gjorde fel mot Mjällby i den näst sista omgången.

Prodell jublade över vad som då var en kvalplats. Men då Gefle kvitterade borta mot IFK Göteborg i den 89:e minuten behövde "Bruket" vinna mot AIK hemma på Kopparvallen.

Åtvidaberg hade en boll som rensades bort på mållinjen, men bollen ville inte in.

Bruksorten fick vänta 27 år på den här allsvenskan sejouren. Att döma efter spelet på söndagen kan det mycket väl dröja 27 år igen till nästa gång.

Åtvidabergs tränare Andreas Thomsson hade gott mod hela tiden och trodde att laget skulle klara en kvalplats.

– Jag trodde det stora delar av matchen men tyvärr gör Gefle mål i slutet och vi gör inte mål. Det är den lilla skillnaden, säger Thomsson.

Är du deppig?

– Ja, det är tungt. Jag tycker på nåt sätt att vi har varit värda att fortsätta spela men tyvärr är vi inte det, och det är alltid...en tabell ljuger inte.


Åtvidaberg-AIK 1-1 (0-0)

0-1 Goran Ljubojevic (47), 1-1 Viktor Prodell (75).

Domare: Martin Hansson, Holmsjö.

Publik: 5 687.

Åtvidaberg (4-4-2): Henrik Gustavsson - Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Erik Moberg, Steinar Strömnes - Haris Radetinac, Bruno Marinho (Christoffer Karlsson 73), Amir Suljic (Viktor Prodell 73), Kristan Bergström - Oscar Möller, Paulus Roiha.

AIK (4-4-2): Ivan Turina - Helgi Danielsson, Niklas Backman (Christoffer Eriksson 74), Robert Åhman Persson, Nils-Eric Johansson - Adomir Catovic, Viktor Lundberg, Daniel Tjernström, Antonio Flavio (Daniel Gustafsson 30) - Mohamed Bangura, Goran Ljubojevic.

Dag Malmqvist
dag.malmqvist@sr.se

Sophie Gill/TT
sophie.gill@sr.se