Kumla

Kurs i etik efter skandal

1:47 min

All personal inom äldreomsorgen i Kumla ska nu få utbildning i etik, moral och Lex Sara.

Behovet har blivit uppenbart för kommunen efter att missförhållanden upptäckts på äldreboendet Kungsgården, där tre anställda misstänks för misshandel och trakasserier.

- Vi kommer dels att utbilda alla chefer och ledare i chefs- och ledarskap, dels damma av en etikutbildning som vi hade för flera år sen, som kommer att hållas för samtlig personal inom vård och omsorg, berättar kommunens socialchef Catarina Carlsson.

- Men vi kommer också plocka in utbildningar om Lex Sara, vad lagen innebär och vad man som vårdpersonal har för skyldigheter.

Catarina Carlsson säger att man vis av den senaste tidens erfarenheter nu har insett att kunskaperna om både etik och Lex Sara behöver aktualiseras i Kumla kommun. Senast personalen fick utbildning i etik var 2004-2005. Då gjordes en större satsning på samtlig personal. Det var en sex-dagars kurs i etik, moral och bemötande som mynnade ut i ett antal etiska ledord som man sen dess haft som riktlinjer inom äldreomsorgen i Kumla.

Trots det misstänks nu tre kvinnor, som enligt Catarina Carlsson deltog i etikutbildningen, för misshandel och trakasserier mot äldre på Kungsgården. Frågan är ju då om kurserna haft nån effekt?

- Jag tänker att det här är frågor som alltid behöver aktualiseras, om och om igen, säger Catarina Carlsson. Och hon tycker att det behöver göras ofta.

Som vi berättat tidigare, kommer alla nattpersonaltjänster på Kungsgården att annonseras ut, så att de som vill jobba kvar, får söka om sina jobb. Men nu säger socialchef Catarina Carlsson att ytterligare förändringar är att vänta inom äldreomsorgen i Kumla, som en följd av vårdskandalen.

- Vi kommer att se över hela organisationen, så eventuellt blir det ytterligare förändringar framöver, säger hon.

Men exakt vilka förändringar vill hon inte gå in på i dagsläget.

- Vi är inte så långt framme i den processen än, så det kan vi inte göra, förklarar hon.

Om de tre misstänkta kvinnorna någonsin återvänder till äldreomsorgen, kan Catarina Carlsson inte heller svara på i nuläget.

- Just nu är de avstängda från sina arbeten och varslade om uppsägning, avslutar hon.