linköping

Utställning om Pol Pot stoppas

1:41 min

Efter den skarpa kritiken från Justitieombudsmannen väljer nu länsmuseet i Östergötland att tillfälligt stoppa utställningen "Middag med Pol Pot". 

– När vi fick reda på den här domen fattade vi beslut om att vi vill stänga utställningen tills vi haft möjlighet att i samråd med Forum fundera över hur de vill hantera utställningen fortsättningsvis. Men jag tycker att JO:s kritik är av så allvarlig karaktär att jag vill att det ska rättas till, säger Maria Jansén, chef för länsmuseet.

Bakom utställningen, som skildrar flera svenskars besök i Röda Khmerernas Kambodja i slutet av 70-talet, står Forum för levande historia. 

Tanken med utställningen är att visa hur tron på en viss ideologi kan hindra människor från att se verkligheten. En av de svenskar som deltog i resan har dock anmält utställningen till Justieombudsmannen (JO).

Enligt JO:s beslut har syftet med utställningen varit att framställa de som deltog på resan som avskräckande exempel och utsätta dem för förakt. Det får en statlig informationsmyndighet som Forum för levande historia inte göra.

Forum för levande historia ska nu bestämma vad man ska göra med utställningen och tills dess kommer den att vara stängd, men länsmuseets chef Maria Jansén hoppas att den snart ska kunna visas igen:

– Min förhoppning är att vi ska kunna korrigera de ställen i utställningen som kritiken har riktats mot och att vi sedan kan öppna igen på tisdag, för intresset för utställningen är stort och ämnet som sådant är mycket angeläget och vi har många skolvisningar inbokade, säger Maria Jansén.