Styckmordsdomen

Läkarskadestånd prövas inte

Svea hovrätt prövar inte de så kallade styckmordsläkarnas begäran om skadestånd på 40 miljoner kronor från staten. Attunda tingsrätt avslog deras krav i februari.

Fallet gäller den så kallade obducenten och allmänläkaren som åtalades men friades från styckmord på en prostituerad kvinna för mer än 25 år sedan.

Enligt männens advokat begicks flera fel under utredningen så att männen blev felaktigt utpekade. De två har tillsammans krävt skadestånd på mellan 35 och 40 miljoner kronor av staten, bland annat för förlorad arbetsinkomst.

Men i sitt beslut skriver hovrätten att tingsrättens beslut ska stå fast eftersom det inte finns anledning att betvivla dess riktighet, att en ny prövning inte är av vikt för ledning av rättstillämpningen och att det inte heller finns andra synnerliga skäl att pröva överklagandet.

– En stor besvikelse och samtidigt förvånande. Många som är insatta i det här specialområdet tycker att tingsrättens beslut var fel. Vi ska träffa våra klienter i veckan och kommer antagligen att gå vidare till Högsta domstolen, säger läkarnas advokat Carl-Johan Vahlén till TT.

Läkarna har också lämnat in en ansökan om resning till Regeringsrätten för att få tillbaka sina legitimationer, som de fråntogs 1991. De ansågs bundna till styckningen av en kvinnas kropp. Regeringsrättens beslut kommer inom kort.