Prova japanskt vin till japansk mat

Japan är inget traditionellt vinland, men om man har ansträngt sig och lagat japanskt - varför inte då prova det japanska vinet sake? Vår vinexpert Karsten Thurfjäll ger några förslag:

Till sushi:

Jag vill nämna min kombination ’Made in Heaven’, och det är sushi eller sashimi och champagne. Det är något med champagnens brödighet och kritiga mineraler som lyfter det råa fiskköttet, det sötsura riset och sojasältan till himmelska höjder.
Andra brukar framhålla en nästan torr Riesling som det ultimata till sushi - och visst, den kommer in som god tvåa, och jag tycker dessutom Rieslingen kan vara helt torr, tysk eller österrikisk.
Det här gäller också för de olika sötsura smaker som finns i salladsrätterna, exempelvis Yukikos salladskålssallad.

Till Yukiko Dukes mat

Till hennes Buljongsoppa, Gyllenstekt kyckling och ingefärsmarinerat stekt fläsk passar ett torrt japanskt öl till sältan, eller ett vitt vin som närmar sig sake i stilen, alltså fruktigt, ganska runt med balanserad syra.

Vitt vin:
94756 Puycheric Viognier 2009, Languedoc, Frankrike 65:-
90086 Topázio Reserva 2009, Douro, Portugal 99:-

Sake - ett "behagligt japanskt risvin"
130 Matsukura Junmai Shu, Japan, Ekol. 89 :- Rätt fruktig i stilen och ganska torr, dessutom ekologisk.
150 Masumi Karakuchi Ki-ippon Junmai Ginjo 83:- Känns lite lättare men också aningen sötare.

(Båda finns i ett 60-tal butiker, men går lätt att beställa hem.)

Öl
1552 Kirin Ichiban, Japan 16:-
1556 Asahi Super Dry, Japan 17:-