Kronoberg

Donerad avföring botar

1:42 min

En metod att behandla en viss typ av svår diarré hos patienter i länet har väckt både undran och äckel hos en del. Patienterna får nämligen lavemang med avföring från en annan frisk människa.

Behandlingen används på patienter som har återkommande svåra besvär, säger Per Dahl, överläkare vid infektionskliniken vid Växjö lasarett.
– Det är för de patienterna som den här behandlingsformen som kallas för faeceslavemang, lavemang med avföring från en frisk person, kan bli aktuell.  

Hos de här patienterna har den ursprungliga antibiotikabehandlingen rubbat den naturliga och goda floran av tarmbakterier.
– Tanken med den här behandlingen är att man ska återställa den normala tarmfloran. Man får tillbaka en del av de naturliga bakterier som man har blivit av med. Man letar upp någon som kan vara givare av avföringen som testas för att se till så att givaren inte har andra diarrésjukdomar. De får komma till sjukhuset och lämna sitt avföringsprov. Provet bereds till en lösning av mikrobiologer, som senare ges till patienten som lavemang.

Det är ofta en nära anhörig som är givare till patienten.
--  Det är enklast så eftersom det inte är så lätt att gå och fråga folk i allmänhet om de vill lämna bajs som donation.

Hur upplever patienter och givare metoden?
– När vi först berättar för dem om detta så tycker många att det verkar lite obehagligt. Men eftersom många av patienterna som genomgår behandlingen är väldigt sjuka är de villiga att prova. Efter behandlingen blir i stort sett alla väldigt nöjda.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se